Hej paddelvänner! 

Skärgården ligger och väntar. Tullinge Kanot inbjuder till: 

  1. Om du någon gång framöver tror att du vill använda någon av Tullinge Kanots två enmans, K1:or, skärgårds- /havskajaker som vi har liggande på Svartsö, ca 1 km väster om Alsvik brygga, i mellanskärgården, så svara på två frågor i denna länkade enkät, om du inte redan gjort det tidigare år, för att du sedan lätt ska kunna nås av information och eventuellt få möjlighet att boka på nätet. 

För närvarande sker bokning på lista på väggen ovanför loggboken för kajakerna i flytvästrummet. Vid bokning skrivs sedan kontraktet, som finns i pärmen som hänger på samma vägg direkt under och mejlas till angiven adress. Boka helst minst tre dygn i förväg. 

Tider för att åka med SL och Waxholmsbolaget till Alsvik (Svartsö) fås lättast fram genom sl.se. Alternativt kan man titta på Waxholmsbolagets webbsida om man väljer att ta bilen till Boda brygga, eller eventuellt Lillsved brygga, på norra Värmdö och sedan båt (ca en halvtimme). 

  1. Vill du följa med på föreningens paddelutflykt helgen 13-14 augusti med övernattning i tält i Hjälmö-Lådna naturreservat? Anmäl dig då snarast genom att svara på enkät 2. Du som inte avser delta i denna paddling, men ändå är intresserad av att föreningen framöver ordnar gemensamma paddlingar i skärgården ombeds svara på fråga 1, om du inte redan gjort det tidigare år, och ange e-postadress, namn och mobilnummer. 

Preliminärt program innefattar samling och lastning av kajaker på lördag morgon vid sextiden, bil (så få som möjligt) till Boda brygga på norra Värmdö, paddling åt nordost in i naturreservatet. Övernattning på någon lämplig ö. Här kan du se rutten vi följde 2020 med gjorda uppehåll, kort beskriven i text och bilder. 

Naturreservatet ligger väl skyddat från hårda vindar från öppet hav. På söndagen paddling i och kring reservatet och eventuell avstickare till Svartsö för att besöka kajakladan där vi har två havskajaker. Numera har även Svartsö Kajak sina kajaker där. Vi planerar att vara åter i Boda senast kring kl 18 och i Tullinge kring kl 20. Planering och säkerhetsövning föreslås 10 augusti, kl 18.30 – 20.00 på klubbplatsen. 

De skärgårds-/havskajakresurser som föreningen kan erbjuda från Tullinge är 5 K1 och 3 K2. De senare väger dryga 40 kg och kräver alltså ett tak och takräck som klarar av åtminstone 50 kg och det dubbla om två ska lastas på samma bil. Ett bättre alternativ är att lasta kajakerna på föreningens släp, om någon har dragkrok på sin bil. Medlemmar med egna kajaker är förstås också välkomna delta. 

Den utrustning som behöver tas med är bland annat kläder efter väder, tält, liggunderlag, sovsäck, Trangiakök eller dylikt, mat och vatten (gärna i stora PET- flaskor eller vattensäck) och en planteringsspade för den som inte avser nyttja de torrdass som finns lite varstans. Toagrejor, solskydd, solglasögon, fästingplockare och första förband är inte heller fel. Dito för karta och kompass. På grund av Covid rekommenderas att du inte delar tält med någon, som du inte redan umgås dagligdags med. 

Hyra för 2 dygn för de Tullingebaserade kajakerna betalas till klubben, 200 kr för K1 och 300 för K2. TKF står för bilersättning för gemensam transport om 18,50 kr/mil och för parkeringskostnader. Eventuella andra gemensamma kostnader delar vi deltagare på. 

  1. Paddlar gör man på egen risk. Därför kan det var klokt att lära om säkerhet och hur man tar sig upp i en kantrad kajak från filmen nedan. Mellan drygt två minuter in i filmen och fram till knappt sex visar en dam att även personer som inte är trådsmala kan ta sig upp utan några synbara större svårigheter. Befäst sedan helst lärdomarna genom praktisk övning. 

Vill du inte öva helt ensam kan du passa på och öva när ledare finns på plats vid de ordinarie medlemspaddlingarna, kl 18.30-20.00 på onsdagar. K1- skärgårdskajakerna ligger i container 12 och K2:orna i container 2. 

Uppblåsbara och fasta flottörer, som du kan trä på paddeln och sedan använda som stötta när du tar dig upp i kajaken, finns i utrymmet bakom flytvästrummet, nederst i hyllan. Där finns också pumpar. Det är nog oftast lättare att ta sig upp på kajaken en bit bakom sittbrunnen, där kajaken är lägre, än att försöka ta sig upp direkt in i sittbrunnen. 


Tullinge Kanot

Staffan Wallström 

Detta utskick har gått ut till de knappt 80 e-postadresser som anmält intresse för gemensamma paddlingar och/eller för Svartsökajakerna. Om du känner till någon som inte anmält sig, men som ändå kanske är intresserad att delta så vidarebefordra gärna mejlet. Ska också försöka få in texten under Nyheter på föreningens hemsida och på vår Facebooksida. DS.