Hej paddelvänner!

Äntligen har solen värmt ett tag. Snart bör vi kunna se fram emot mindre kyliga vattentemperaturer också i skärgården. Det är paddling i skärgården, bland annat en gemensam paddling,  som den här informationen främst handlar om. 

  1. Om du någon gång framöver tror att du vill använda någon av Tullinge Kanots två enmans, K1:or, skärgårds- /havskajaker som vi har liggande på Svartsöi mellanskärgården, så svara på två frågor i denna länkade enkät, om du inte redan gjort det tidigare år, för att du sedan lätt ska kunna nås av information och eventuellt få möjlighet att boka på nätet.

För närvarande sker bokning på lista på väggen ovanför loggboken för kajakerna i flytvästrummet. Vid bokning skrivs sedan kontraktet, som finns i pärmen som hänger på samma vägg direkt under och mejlas till angiven adress. Boka helst minst tre dygn i förväg.

Tider för att åka med SL och Waxholmsbolaget till Alsvik (Svartsö) fås lättast fram genom sl.se. Alternativt kan man titta på Waxholmsbolagets webbsida om man väljer att ta bilen till Boda brygga, eller eventuellt Lillsved brygga, på norra Värmdö och sedan båt (ca en halvtimme).

  1. Vill du följa med på föreningens paddelutflykt helgen 3-4 juli med övernattning i tält i Hjälmö-Lådna naturreservat? Anmäl dig då snarast genom att svara på enkät 2. Du som inte avser delta i denna paddling, men ändå är intresserad av att föreningen framöver ordnar gemensamma paddlingar i skärgården ombeds svara på fråga 1, om du inte gjorde detta förra året, och ange e-postadress, namn och mobilnummer.

Preliminärt program innefattar samling och lastning av kajaker på lördag morgon vid sextiden, bil till Boda brygga på norra Värmdö, paddling ca en mil åt nord, nordost till Svartsö där föreningens två SeaHawk- kajaker ligger i en lada. De två personer som vill paddla dessa har tagit Waxholmsbolagets båt från Boda kl 09.10 till Alsvik brygga på Svartsö, gått ca 1 km från bryggan åt väster och fört ner kajakerna från ladan till vattnet för att möta upp gänget som paddlat från Boda. Kajakladan förevisas för de som så önskar. Sedan paddling åt sydost in i naturreservatet. Övernattning på någon lämplig ö.

Om vi inte behöver utnyttja de två Svartsö- kajakerna, utan klarar oss med de som finns i Tullinge, så planeras paddling från Boda direkt in i naturreservatet. Här kan du se förra årets rutt, med gjorda uppehåll, kort beskriven i text och bilder.

Naturreservatet ligger väl skyddat från hårda vindar från öppet hav. På söndagen paddling i reservatet och eventuell avstickare åt sydost eller nordost, för att sedan paddla tillbaks till Boda respektive Svartsö. Svartsö- paddlarna kan välja på att ta Waxholmsbolagets båt till Boda kl 16.10 och nå dit 16.50 för buss och pendel till Tullinge och vara framme 18.46 alternativt sammanstråla med Bodagänget för gemensam bilfärd och planerad hemkomst mellan kl 18 – 21. Ytterligare en möjlighet för Svartsöpaddlarna är att paddla två timmar längre och ta båten till Vaxholm 18.20 och sedan buss och pendel till Tullinge och vara framme 21.01. Planering och säkerhetsövning föreslås 28 juni, kl 18.30 – 20.00.

De skärgårds-/havskajakresurser som föreningen kan erbjuda från Tullinge är 5 K1 och 3 K2. De senare väger dryga 40 kg och kräver alltså ett tak och takräck som klarar av åtminstone 50 kg och det dubbla om två ska lastas på samma bil. Ett alternativ är att lasta kajakerna på föreningens släp, om någon har dragkrok på sin bil. Maximalt kan vi alltså  vara 13 personer med de två Svartsökajakerna, med enbart föreningens kajaker. Ansluter några med egna kajaker kan vi bli fler, men det förutsätter också att fler vill bidra med ledarskap.

Den utrustning som behöver tas med är bland annat kläder efter väder, tält, liggunderlag, sovsäck, Trangiakök eller dylikt, mat och vatten (gärna i tvåliters PET- flaskor) och en planteringsspade för den som inte avser nyttja de torrdass som finns lite varstans. Toagrejor, solskydd, solglasögon, fästingplockare och första förband är inte heller fel. Dito för karta och kompass. På grund av Covid rekommenderas att du inte delar tält med någon, som du inte redan umgås dagligdags med, om du inte redan har haft viruset eller är vaccinerad.

Hyra för 2 dygn för de Tullingebaserade kajakerna betalas till klubben, 200 kr för K1 och 300 för K2. För  Svartsökajakerna, som utgår från föreningens andra ’hemmahamn’ tas här ingen avgift ut, men Waxholmsbolagsbiljetter om 76 kr enkel biljett för vuxen utan rabatt Boda – Alsvik alternativt Alsvik – Vaxholm 95 kr får köpas. Eventuella SL- biljetter tillkommer. Andra gemensamma kostnader, främst kostnad för biltransport och parkering, delar vi deltagare på.

  1. Paddlar gör man på egen risk. Därför kan det var klokt att lära om säkerhet och hur man tar sig upp i en kantrad kajak från denna danska film. Mellan drygt två minuter in i filmen och fram till knappt sex visar en dam att även personer som inte är trådsmala kan ta sig upp utan några synbara större svårigheter. Befäst sedan helst lärdomarna genom praktisk övning.

Vill du inte öva helt ensam kan du passa på och öva när ledare finns på plats vid de ordinarie medlemspaddlingarna, kl 18.30-20.00 på onsdagar. K1- skärgårdskajakerna ligger i container 12 och K2:orna i container 2.

En röd uppblåsbar flottör och två gula fasta, som du kan trä på paddeln och sedan använda som stötta när du tar dig upp i kajaken, finns i utrymmet bakom flytvästrummet, nederst i hyllan. Det är nog oftast lättare att ta sig upp på kajaken en bit bakom sittbrunnen, där kajaken är lägre, än att försöka ta sig upp direkt in i sittbrunnen.

Tullinge Kanot

Staffan Wallström