Tullinge Kanot har två havskajaker på Svartsö i skärgården. Som medlem kan du låna dem över dagen eller hyra dem över flera dagar. De finns på gångavstånd från Alsvik brygga dit båt anländer.

Det finns fina paddelfarvatten i omedelbar närhet till Svartsö. Bland dessa finns Hjälmö-Lådna naturreservat med ett väl skyddat läge åt sydost och Tröskö-Storö åt ost. Bägge sköts om av Skärgårds­stiftelsen, som har placerat ut torrdass på många ställen. En dryg mil åt ost väntar Möja och utanför öppnar sig ytterskärgården, med bland annat ett gytter av små öar och skär i Lilla och Stora Nassa respektive Gillöga skärgårdar.

Det går att ta sig fram och tillbaks till Svartsö över dagen. Som snabbast kan man ta sig ut till Svartsö från Tullinge med kollektiv­trafiken på drygt två timmar. Resan går då via Slussen, sedan buss till Lillsved eller Boda på Värmdö och sedan sista biten med Waxholms­bolagets båtar. Åker man bil finns parkering både i Lillsved och Boda.

På Svartsö kan man tälta, bo i sjöbod, på vandrarhem eller hotell. Flera matställen finns, bland annat en krog som rekommenderas av White Guide 2019. Om man vill ta sig runt på ön, som mäter ca 9 x 2 km, och inte vill gå så kan man hyra cykel, bland annat på Svartsö Lanthandel som ligger vid Alsvik brygga.

Varför inte ta en minisemester kring och på Svartsö? Om du är medlem och intresserad av att paddla med kajakerna så skicka ett mejl till moc.l1721582937iamg@1721582937ostra1721582937vsfkt1721582937 så får du mer information om hur man bokar, tidtabeller för båtar mm.

Behöver du mer än två kajaker? Då finns möjligheten att hyra de Tullingebaserade havskajakerna, lägga på biltaket, åka till Boda och paddla ca 10 km till Svartsö.

För styrelsen för Tullinge Kanot

Staffan Wallström